[Xenomai] RTnet fixes - testers needed

Philippe Gerum rpm at xenomai.org
Fri Dec 15 14:48:32 CET 2017


On 12/15/2017 02:40 PM, Jan Kiszka wrote:
> On 2017-12-15 14:29, Philippe Gerum wrote:
>> On 12/15/2017 02:20 PM, Jan Kiszka wrote:
>>> On 2017-12-15 13:25, Leopold Palomo-Avellaneda wrote:
>>>> Hi,
>>>>
>>>> I forgot something more:
>>>>
>>>> On 15/12/17 12:04, Philippe Gerum wrote:
>>>>
>>>> [...]
>>>>>>
>>>>>> I guess that there's something in the kernel config or somewhere in 3.x that
>>>>>> affects the PCI cards. In 2.6.x worked.
>>>>>
>>>>> On x86, I'd dare to say that it worked mostly by accident, as revealed
>>>>> by SMAP later on. RTnet was out of the Xenomai tree in 2.6.x, some
>>>>> changes introduced during the merge into 3.x might have caused
>>>>> regressions, or maybe some latent issues started to bite when transposed
>>>>> in a different environment, just like the SMAP problem on x86, revealing
>>>>> an ancient Rnet bug. I genuinely don't know when things started to hit
>>>>> the fan.
>>>>
>>>> I don't know if it's relevant or not, or I didn't understand it, but I think
>>>> that I still have problems with SMAP. If I activate it, I got:
>>>
>>> You must leave SMAP off until someone develops patches to convert the
>>> complete RTnet userspace API over to rtdm_copy_to/from_user.
>>>
>>
>> The patches in wip/rtnet-fixes address this issue, this is the patch
>> series I was referring to in this discussion.
>>
> 
> Hmm, for the protocol core. I suspect you are missing further cases in
> RTmac and RTcfg (provided anyone needs them).
> 

The author of ioctl* support in both cases used copy_from_user directly,
maybe that is a problem with the calling mode. Ok, I'll check whether
rtnet_ioctls dispatcher actually routes from ioctl_nrt. Thanks.

-- 
Philippe.



More information about the Xenomai mailing list