[Xenomai] Trying to install Xenomai 3.0.3 on i.MX6 Kernel 4.1.15

Cédric Perles cperles at sepro-group.com
Mon Mar 20 17:34:11 CET 2017


Hi Mauro,

In fact, I was booting the wrong kernel through tftp. Using the correct one, 
I have indeed IPIPE and XENOMAI running.
Sorry for bothering you and thx for your time.

By the way, is there any classical traps to know concerning Xeno 3.0.3 on 
iMX6 ?

Regards

Cédric




-----Message d'origine-----
De : Mauro Salvini [mailto:mauro.salvini at smigroup.net]
Envoyé : lundi 20 mars 2017 15:44
À : Cédric Perles
Cc : xenomai at xenomai.org
Objet : Re: [Xenomai] Trying to install Xenomai 3.0.3 on i.MX6 Kernel 4.1.15

On Mon, 2017-03-20 at 15:29 +0100, Cédric Perles wrote:
> Hi Mauro,
>
> First of all, thx for your answer. Knowing that Xenomai 3.0.3 is
> possible on
> iMX6 kernel 4.1.15 is already a relief for me.
>
> I compile my kernel through BuildRoot that automatically builds the
> .config file.
> However, when I check into kernel menuconfig, I can see I-PIPE is
> selected (kernel Features -> -*- Interrupt pipeline) and Xenomai is
> selected ([*] Xenomai/cobalt ).
> My .config file is also OK (CONFIG_IPIPE=y , CONFIG_IPIPE_CORE=y,
> CONFIG_XENOMAI=y).
>
> ==> What IPIPE patch did you use ?
I use ipipe-core-4.1.18-arm-9 from git.xenomai.org without problem.
Configuration comes from Yocto's meta-freescale layer defconfig.

> ==> Does IPIPE need something from RootFS ?
AFAIK no, you don't need anything from rootfs to enable i-pipe in kernel.


So running from console

dmesg | grep -i -e pipe -e xenomai

doesn't show nothing?

Regards
Mauro

>
> Regards,
>
> Cédric
>
>  Sepro<http://extranet.sepro-robotique.com/signatures/Logo_GROUP.jpg>
>
> Cédric PERLES
> Software R&D engineer
> SEPRO Robotique - Rue Henry Bessemer - Zone Acti-Est - CS 10084 -
> 85003 La Roche sur Yon Cedex (France)
>
> Tel : +33 (0)2 51 45 05 31
>
> ________________________________
>
> www.sepro-group.com <http://www.sepro-group.com/fr>  |
> twitter at SeproGroup <https://twitter.com/seprogroup>
>
>
>
>
> -----Message d'origine-----
> De : Mauro Salvini [mailto:mauro.salvini at smigroup.net]
> Envoyé : lundi 20 mars 2017 09:34
> À : Cédric Perles
> Cc : xenomai at xenomai.org
> Objet : Re: [Xenomai] Trying to install Xenomai 3.0.3 on i.MX6 Kernel
> 4.1.15
>
> On Mon, 2017-03-20 at 08:52 +0100, Cédric Perles wrote:
> > Hi community,
> >
> >
> >
> > I’m a Xenomai newby and I’m trying to install Xenomai 3.0.3 on my
> > i.MX6 based board (kernel 4.1.15 from NXP).
> >
> >
> >
> > So I followed the “Installing Xenomai 3.x” chapter in Xenomai.org
> > site and began to download ipipe-core-4.1.18-arm-8.patch.
> >
> > Since my kernel is not 4.1.18 but 4.1.15, I had to slightly adapt
> > the patch to make it fit.
> >
> > Then I ran prepare-kernel.sh that tells me everything was OK.
> >
> > Finally I successfully compiled kernel (and saw a few ipipe and
> > xenomai source files were built with into kernel).
> >
> >
> >
> > However, when I boot on that newly built kernel there is absolutely
> > no xenomai nor ipipe logs into kernel boot logs, and no /proc/xenomai at 
> > all.
> >
> > I must have missed something or doing something wrong, but I don’t see.
> >
> >
> >
> > ==> Did somebody successfully run Xeno 3.0.3 on i.MX6 ?
> >
> > ==> What am I doing wrong ?
> >
> Hi Cédric,
>
> I'm using Xenomai 3.0.3 with 4.1.15 kernel from NXP community with 
> success.
>
> What defconfig have you used to configure your kernel? Before build
> it, did you check with 'make menuconfig' that i-pipe was enabled?
>
> Regards
> Mauro
> >
> >
> > Regards,
> >
> >
> >
> > Cédric
> >
> >
> >
> >
> > Sepro
> >
> > Cédric PERLES
> > Software R&D engineer
> > SEPRO Robotique - Rue Henry Bessemer - Zone Acti-Est - CS 10084 -
> > 85003 La Roche sur Yon Cedex (France)
> >
> > Tel : +33 (0)2 51 45 05 31
> >
> >   _____
> >
> >  <http://www.sepro-group.com/fr> www.sepro-group.com |
> > <https://twitter.com/seprogroup> twitter at SeproGroup
> >
> >
> >
> >
> > -------------- next part -------------- A non-text attachment was
> > scrubbed...
> > Name: image001.jpg
> > Type: image/jpeg
> > Size: 22984 bytes
> > Desc: not available
> > URL:
> > <http://xenomai.org/pipermail/xenomai/attachments/20170320/50daa0cf/
> > at
> > tachment.jpg>
> > -------------- next part -------------- A non-text attachment was
> > scrubbed...
> > Name: image003.png
> > Type: image/png
> > Size: 818 bytes
> > Desc: not available
> > URL:
> > <http://xenomai.org/pipermail/xenomai/attachments/20170320/50daa0cf/
> > at tachment.png> _______________________________________________
> > Xenomai mailing list
> > Xenomai at xenomai.org
> > https://xenomai.org/mailman/listinfo/xenomai
>




More information about the Xenomai mailing list